pátek 24. srpna 2012

Zahrada

Protože mám čtrnáctidenní zpoždění, začnu to brát to trochu zrychleně. Trägårdsföreningen, zahrada z roku 1842, inspirovaná zahradama v Berlíně a Greifswaldu. V roce 85 tam založili monstrózní růžovou zahradu asi s 1500 typama růží. Vedle je Palmhuset, palmárium. Samozřejmě, že je inspirovaný Crystal palacem. Nevim jestli je k něčemu dobrá secesní architektura, ale na skleníky je každopádně fenomenální. Kytky vrůstaj do baráku a barák zase prorůstá do kytek. Navíc si nahoře můžete sednout na židli nebo možná spíš na bílej plátek a dát si kafe mezi palmama. Vedle palmhusetu je polodivoká zahrada se všim možnym a s bazénem a několika ukrytejma pavilónama kde si lidi čtou knihy. Na druhý straně je zase extrémně formalizovaná zahrada s barevnejma koláčema seskládanejma z miliónů barevnejch kytek. Jestli se něčemu řiká kytkovej vzor, tak vim kde to vzniklo. A všude kolem toho sou různě lehátka a sedátka a lidi si užívaj že můžou bejt venku protože za chvíli začne zima a všechny parky budou bílý zmrzlý studený a smutný. V celym goteborgu sem zatim neviděl obrázek přeškrtnutý smrdutý nožičky v botě sešlapávající utrápenej trávník. Tady totiž žádnej trávník neni utrápenej, někdo se o ně dobře stará a na všech se dá spát, ležet, sedět, hrát petanque a grilovat. A jediný místo kde v Goteborgu neni v dosahu zabudovanej grilovací strojek je stopadesát kilometrů na širym moři.

14 komentářů:

  1. veľmi nezrýchľuj, tie dlhé texty čítam rád.

    Patrik

    OdpovědětVymazat
  2. SKVĚLÝ (teda taky rád ču ty dlouhý texty), hele Tome, nejde ňák nastavit, že by ty fotky šly rozklikávat a zvětšovat ?
    michal

    OdpovědětVymazat
  3. mimochodem - při vkládání komentáře mi to řeklo: "Dokažte, že nejste robot", jenže já sem robot ty vole !!

    OdpovědětVymazat
  4. jé, Ty víš, jak pohladit... Kew Garden in London, hadr! Andula.

    OdpovědětVymazat
  5. na té míse, to jsou kobližky? And.

    OdpovědětVymazat
  6. Nazdar Tomisko nechtěně v roli anonyma oceňuji pěknou reportáž z té zahrady, jen bych uvítal méně fotek ve větším rozlišení. Taky by mě zajímalo,jak chceš tímhle tempem dohnat těch 14 dnů - nebo jsi ty dva týdny strávil ve skleníku? Martin

    OdpovědětVymazat
  7. Ty české ( a Pražské) parky velice zaostávají. Prdnou někdy občas na 2m2 pár kytek ala karfiol a je to hotovo (((:

    OdpovědětVymazat
  8. Míň fotek, to si pak může každej stáhnout na wikipedii, kdyby měl Kerouac míň keců tak by ho nikdo nečet protože by všechno vynechal..
    Však dočkejte času, já ty fotky nějak nechám nazvětšovat..
    Zrovna ty fytky ala fialovej karfiol jim vloni na kulaťáku shnily a bylo to dost hnusný. Naštěstí sem to tady eště neviděl. Jo abych dodal, tak tohle je myslim jediný místo v celym Goteborgu který sem zatim viděl, kde sou záhony. Ale to je asi ta švédská tvrdost, voni záhony nepotřebujou, to jenom my sme evidentně takový měkotky že nám praha musí cpát záhony a květináčky a kytičky na každej metr.
    Fakt nekecám, teď si to uvědomuju. Žádný záhony. Nikde. Jedině soukromý mezi barákama občas.

    OdpovědětVymazat
  9. jo přesně, tyhle fotky mohly být větší
    tak jsem si vzpomněl na sochy v parku na Letné, už tam není ani jedna. blbá doba.
    mk

    OdpovědětVymazat
  10. hihi
    v Praze jsou macešky
    kam se podíváš
    i Václavák je plnej macešek a dealerů
    mk
    (už umím nebýt robot, ale nevím jak nebýt anonymní)

    OdpovědětVymazat
  11. To je strašně krásný! chci tam. Mal.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Tomáši. Začala jsem si Tvoje psaní tisknout. Je to balzám na duši, to Tvoje psaní. Nepřemýšlíš o napsání knížky o svém pobytu ve Švédsku?? Těším se moc na pokračování. A fotky se mně líbí jak jsou a určitě jich nedávej míň. Měj se hezky, moc zdravím.

    OdpovědětVymazat
  13. No po pravdě řečeno paralelně sypu všechno na pevnej disk abych to pak moh jednim šmahem vytisknout, zatim se ale začínám spíš bát toho že sem toho dost prošvih a nestíhám zpoždění dohnat ..

    OdpovědětVymazat