úterý 16. října 2012

Vattenstad, Hisingen za tmy

Mezi Göteborgsoperan a Lipstickem je malej kvádrovej dům a v jeho černý dřevěný fasádě je vyřezanej tvar řeky Göta Älv, kterej ona přijímá když protekjá městem. Menuje se to Vattenstad, vodní město a má to za úkol informovat občany Göteborgu o tom, co tam místní samosprava vaří za developy.

Vevnitř je obrovskej model celýho města a na zdech kolem hromada informací včetně šílenýho schwarplanu plnýho divnejch zatočenejch zviřátek - městskejch bloků z Million housing programu. Všechno je švédsky, protože turisti se o místní dění zajimat nemusej. Je tam taky tlustá složka pojmenovaná územní plán a vevnitř je kupodivu obsah pojednanej podobně jako v Pražskym dokumentu až na to že je tam mnohem víc textu a míň map. Taky sou na výstavě prezentovaný studentský projekty na klíčový místa. Až na jeden podle mě zásadní problém funguje černá piksla skvele. Problém je v tom, že se vůbec nezajímá o oblast kterou si vymezila - řeku a její břehy. V současný době je město rozdělený na severní část na ostrově Hisingen, kde všichni žijou, a jižní - "tu originální", starší část, kde všichni pracujou. A rozděluje je právě životodárná řeka, jejiž břehy sou po celý dýlce zaplácaný umřelejma průmyslama a přístavama, vzpomínkama na již minulou důležitost námořní dopravy. Tohle klíčový téma se v modelu a ve výstavě vůbec neobjevuje.

Vylezu z budky a jedu se přes most podívat na ty všechny spící továrny a přístaviště na břehu Hisingen. Kolem Lindholmen, relativně novýho kampusu Chalmers, se postupně rozvíjí čtvrť kravaťáků, ve dne žijící, v noci spící, stejně jako průmysl. Oproti tý vylidněnosti normálně napjatýho nervovýho uzlu lidský společnosti je utlumenost produkčního organismu docela příjemná. Jedno molo mezi dokama funguje, druhý je zarostlý a na třetím se usadilo něco jinyho co udržuje okolí v běhu. V doku někdo zapomněl loď, nebo v ní bydlí. Dům zakrytej závojem, velký skladový haly za stromama a to (asi šípek) co se usadilo mezi silnicí a plotem, velkej strom uškrcenej křižovatkou, a Magasin D, co je vevnitř je pro mě ukrytý.

Žádné komentáře:

Okomentovat